(See full credits for this project.)


BEFORE

AFTER

These homeowners loved many aspects of their mid-fifties ranch, including its wide back yard, convenient one-story living, and practical floor plan. However, they recognized that, like other post-WWII homes, it came with a set of challenges: low ceilings that could feel oppressive, a sense of disconnection from the back yard, small and relatively indistinct rooms, and little daylight at the center of the home.


They wanted their house to better reflect their family's playful personality and love of entertaining and gardening. In our approach, we focused on reorienting the major public rooms to open onto--and allow spillover into--the back yard. A key strategy was to raise a portion of the roof by three feet, which expanded the central multi-purpose kitchen and work space, added light, and gave a contrasting intimacy to surrounding spaces, like the dining room.


BEFORE

AFTER

This award-winning project is elegant proof that it's possible to create the experience of more space without adding significant square footage. Where some might have chosen to dramatically increase the overall footprint, we found that the simple act of raising the roof was enough to transform the whole house, making it feel, as our clients said, as if their beloved home had "taken a deep breath."

Truly collaborative, the homeowners cared deeply and passionately about every detail of this house-wide remodel. While the dramatic lift to the central room helped make surrounding spaces distinct, the colors, fixtures and accents that the family chose helped define the home as uniquely their own.

BEFORE

AFTER

In order to be as green as possible--a priority for the homeowners--we minimized the extent of new construction to just over 200 square feet, added an array of solar panels on the raised roof, increased balanced daylighting, used recycled and repurposed materials in the interior, and installed a custom-fabricated gutter which channels all rainwater from the new roof to be used for landscaping via a large sculptural boulder. During heavy rains, this system doubles as a dramatic water feature.

Although every single room was made over, the only change visible from the street was the introduction of the center roof ridge with its row of clerestory windows. The resulting interior is simultaneously cozy, cultivated, and expressive of the unique exuberance of the homeowners, while the exterior continues to fit comfortably in its mid-century modern neighborhood.


PORTFOLIO | PHILOSOPHY | RESOURCES | CREDITS | CONTACT